Uhlířina u nás a v Itálii

pondělí 31. leden 2011 06:00

foto-www.jerrys.cz

Za svých kuchařských let jsem občas vařil špagety po uhlířsku. Není to nic jiného než špagety se slaninou, cibulí a vajíčky. Nikdy mně nenapadlo proč se tak jmenují, když uhlíři u nás si těžko mohli vařit špagety :-) Až jednou...

Onehdy jsem si totiž chtěl recept zopakovat a pro jistotu jsem ho vyhledal na internetu. Zadal jsem heslo "uhlířina" a vyjelo mi opravdu pár receptů na uhlířinu. Ovšem trochu jinou. Hlavní úlohu hrála slanina, sádlo a cibule... pak jste tam mohli dát téměř směs všech možných i nemožných zbytků od těstovin, hrách po knedlíky a případně zakvedlat vejce. No my jsme tomu doma říkali miš-maš.

Trochu jsem znejistěl, co že jsem to vlastně tenkrát vařil a pak mi vnesla jasno diskutující paní na serveru o receptech. Ptala se tam, jestli uhlířina, kterou zde prezentují nemá něco společného se špagetami Carbonara. Jakože carbon=uhlí.

Rozsvítilo se mi! Představil jsem si tehdejšího pracovníka sepisujícího normy pro kuchaře (dříve nezbytná součást každé restaurace, jídelny či hotelu) jak se snaží propašovat nějaký ten cizí, "voňavý" recept do stojatých vod české kuchyně a tehdejší totalitní strážci všehomíra mu řekli: "Milánské špagety ano. Boloňské ještě uneseme, ale proboha ´špagety Carbonara?!´ Ne, to ne, to je příliš buržuazní!" Pisateli nezbylo než sáhnout po slovníku a přeložit je na ´špagety po uhlířsku´, což bylo přeci jen o kousek blíže tehdejší dělnické třídě.

Závěr? No ... uhlířům u nás i v Itálii, přestože měli řemeslo stejné, se strava trochu lišila. I když oba se stravovali vlastně z omaštěných zbytků - u nás knedlíků a brambor, v Itálii zas špaget. Akorát dnes si těžko někdo dá v restauraci Miš-maš, ale Špagety Carbonara ... to je jiná! :-)

Petr Teplík

kopecuhlířina12:5322.11.2012 12:53:14
teplíkHmmm to je11:2631.1.2011 11:26:10
kloboukLazaně byly z mrazáku ...10:5531.1.2011 10:55:35
josef hejnaJsem rád,08:3631.1.2011 8:36:09

Počet příspěvků: 5, poslední 22.11.2012 12:53:14 Zobrazuji posledních 5 příspěvků.

Petr Teplík

Petr Teplík

Inspirací může být všechno kolem. Děti, příroda, cesty, sport, vztahy ... stačí poodstoupit a nechat pár jedinců předběhnout.

Kuchař, cyklista, policista, otec dvou synů, manžel jedné manželky, který nezapomíná, že všechno je jinak.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy

Co právě čtu

  • S. Komárek - Eseje o lidských duších a společnosti
  • A. S. Exupéry - Noční let
  • R. Šimáček - Valdštejnská rapsodie
  • Mathias Jung - Malý princ v nás
  • M. Twain - Dobrodružství T. Sawyera

Co právě poslouchám