Nepál - kuchyně

čtvrtek 8. březen 2012 07:00

Hlad prý je nejlepší kuchař. Nepál a jeho kuchyně vám tuto pravdu potvrdí nesčíslněkrát. Na treku si totiž budete doslova pochutnávat na suché rýži nebo vařené bramboře s vařeným vajíčkem. Stejně jako my.

Kuchyň prvního světa (Káthmándú)

kuchyn2.JPG

O světech v Nepálu více v minulém článku. V Káthmándú samozřejmě můžete ochutnat téměř jakoukoliv světovou kuchyni. Vyberete si, co hrdlo ráčí od jednoduchých sendvičů, tortill nebo pizz na rohu, po luxusní večerní a noční podniky se vším možným. Když už jste tady, osobně doporučuji indickou. Ale přijeli jste přeci za Nepálem, ne?

Kuchyň druhého světa (od Jiri do Namche Bazaru)

Tady zjistíte, že Nepálci se stravují velmi prostě. Zároveň však velmi zdravě a v duchu těch nejlepších současných výživových rad. Snědí to co si sami vypěstují, takže je to proklatě bio, zatraceně sezónní a setsakra z místních zdrojů. Devadesát procent stravy tvoří rýže…, pak dlouho nic a následují brambory, luštěniny, trocha zeleniny a ovoce, případně ve vyšších polohách proso s kukuřicí. Maso moc nefrčí. Podle mne nejspíš proto, že kráva a koza se pasou sami v okolí a dávají mléko, tvaroh, sýr atd., slepice zase snáší vajíčka, tak proč je zabíjet. Prasata jsme neviděli. Vlastně, zbytky se tu moc nenosí, tak asi nejsou pro Nepálce moc užitečná.

dalbat1.JPG

Naprosto základním jídlem všech Nepálců je dál-bhát (čočka-rýže). Už z názvu je vidět o co půjde. Vždy je to vařená rýže a něco. To něco je většinou čočková polévka (vařená čočka s vodou a česnekem). Místo čočkové polévky můžete dostat lehkou bramborovou nebo česnekovou polévku. K tomuhle dostanete ještě dušenou sezónní zeleninu, většinou nějaký špenát, bramboru, mrkev, zelí atp. okořeněné zase česnekem nebo kari. A to je všechno. Polévkou si namočíte rýži a jíte (Nepálci zpracují i jí rukou, jen jednou rukou a jen třemi prsty). Kvalita dál-bhátu se liší dům od domu a jeho největší výhodou je, že u domácích dostanete jednou přidáno ode všeho. Nepálci si během dne ještě dají nudlovou nebo zelenino-bramborovou polévku a nějakou tu „placku“ (čapátí nebo tibetský chléb). Pokud jste zvyklí, tak vy si všude seženete výborné müsli se studeným nebo teplým místním mlékem.

momo.JPG

Jestliže si budete chtít vybrat z něčeho jiného, bude to zase jen rýže, brambory a nudle (chowmein). Vše buď jen čistě vařené, nebo smažené, smažené s vejci, se zeleninou, se sýrem, nebo smažené se vším. A to je opět vše. Viz jídelníček. Jo, někde ji můžete ještě taštičky-knedlíčky momo. Plněné zeleninou, sýrem, někde masem, ale spíš jen zeleninou nebo směsí všeho. Zase vařené, polo nebo celosmažené. Maso ve druhém světě nečekejte. Narazíte na něj jen výjimečně.

Kuchyň třetího světa (od Namche Bazaru dál a výše)

Na populárních trekových trasách už ale pochopili, že turistům ze Západu, bez ohledu na to, jak jim to prospěje, nestačí se měsíc cpát jen rýží.

steak.JPG

Snaží se prodávat pizzy, sendviče, špagety, hamburgery a podobně. Není to sice vždy úplně ono, ale přijdou vhod. Stejně jako latte machiatto v Namche Bazaru třeba i se sraženým jablečným koláčem. Teprve tady si uvědomíte, jak vám celou dobu chybělo kafe a koláč :-).

Polévky

Samozřejmě čočková, bramborová nebo česneková v trochu jiné verzi než u nás. Čínské instantní nudlové jsou všudypřítomné. Vzhledem k tomu, že pěstují všude zeleninu, zeleninová polévka v sezónních variantách je logickou volbou. Specialitou je tzv. „Sherpa stew“. Dal jsem si dvakrát a pokaždé byla uuuplně jiná, taková nepálská sekyrková :-). Obecně čekejte vydatnou polévku s čímkoliv. Nudle, rýže, brambory, zelenina, chilli, česnek, cibule, moukové kapání… prostě cokoliv.

sherpastew.JPG

Čím všechno zapít?

Co se týče vody, vezte s sebou nějakou dezinfekci. V restauraci je vhodné dávat si cokoliv převařeného. Kávu, čaj, colu nebo pivo. Z čajů doporučuji Hot lemon (citronový sirup s horkou vodou), Milk tea (černý s mlékem), Masala tea (černý čaj, mléko a indické koření), zázvorový čaj (někde čerstvý někde v pytlíku) anebo jakýkoliv černý čaj. Čaje si můžete objednávat v množství cup (hrnek), smal - medium - large/big pot (konývka). Cenově se to ale kupodivu nevyplatí.

Ze studených nápojů seženete všechno, na co jste zvyklí (cola, fanta, pivo atd.), ale cena je většinou vyšší než cena jídla. My jsme pili jen čaje. Určitě nevynechejte nepálské pivo Chang. Údajně rýžové, ale rozhodně zvláštní. Mně říkejte třeba starej poseroutka, ale já už si ho nikdy nedám, přestože neuškodilo.

Nepálská kuchyně je prostá až chudá. Ale až přijedete domů, bude vám chybět.

DSCF7356.JPG

Petr Teplík

Související články


teplíkpřesně tak13:178.3.2012 13:17:26
LevapCestovani po nasi planete11:478.3.2012 11:47:38

Počet příspěvků: 2, poslední 8.3.2012 13:17:26 Zobrazuji posledních 2 příspěvků.

Petr Teplík

Petr Teplík

Inspirací může být všechno kolem. Děti, příroda, cesty, sport, vztahy ... stačí poodstoupit a nechat pár jedinců předběhnout.

Kuchař, cyklista, policista, otec dvou synů, manžel jedné manželky, který nezapomíná, že všechno je jinak.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy

Co právě čtu

  • S. Komárek - Eseje o lidských duších a společnosti
  • A. S. Exupéry - Noční let
  • R. Šimáček - Valdštejnská rapsodie
  • Mathias Jung - Malý princ v nás
  • M. Twain - Dobrodružství T. Sawyera

Co právě poslouchám